De onderhoudswerkzaamheden aan de A10 West: in zes weken zomervakantie moet het gebeuren én met kwaliteit. De planning is belangrijk: uitloop is absoluut geen optie. We spraken met Ricardo Nuijens, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, over de uitdagingen van deze werkzaamheden en het beperken van hinder én de alternatieven voor automobilisten en weggebruikers.

Er zijn vele uitdagingen in dit project. Om te beginnen werken we in een gebied waar veel mensen dicht op de weg wonen. Bij de selectie van de aannemer (Boskalis) hebben we specifiek gelet op zo min mogelijk hinder voor omwonenden. Zo wordt er ’s nachts niet gefreesd en geasfalteerd vanwege de nachtrust en vind de aan- en afvoer van materieel zo veel mogelijk over de snelweg plaats. Ook werkt Boskalis met geluidsarm materieel.

124 duizend auto’s dagelijks over de route

Bij de werkzaamheden aan de A10 West gaat over grote aantallen; 40 olympische zwembaden vol asfalt, ruim een kilometer voegen die vervangen moeten worden, 65 km aan markering en 11.000 m2 bestrating, 260 detectielussen, 66 matrixborden en ga zo maar door. Het belangrijkste voor Ricardo Nuijens, zijn de 124 duizend auto’s die dagelijks over deze route rijden.

Het is ongelooflijk belangrijk dat daar waar Rijkswaterstaat werkt, goed naar de omgeving gekeken en geluisterd wordt. Wie hebben er hinder van en hoe kunnen we hinder tot een minimum terugbrengen? Het leukste van mijn werk vind ik als dat lukt!

Met onze eigen verkeerscentrale en met Amsterdam stemden we al maanden voor de sluiting de omleidingsroutes af en allerlei aanvullende maatregelen zoals de inzet van verkeersregelaars, tekstkarren, de inzet van bergers en weginspecteurs. We brachten het omliggend bedrijfsleven op de hoogte en de automobilist met bouwborden, radiospots, billboards, abri’s, krantenartikelen en social media.

Fiets-stimuleringsmaatregelen

Elke maatregel die de drukte in het verkeer vermindert, is welkom. Fietsstimulering is er daar één van. Tijdens het groot onderhoud zijn er 72 e-bikes verloot voor 6 weken en is het mogelijk één dag gratis gebruik te maken van één van de elektrische deelfietsen van Urbee. Na deze dag krijg je korting op de huurprijs. In combinatie met de extra Hempont in de spits bieden we sommige automobilisten zo een goed alternatief. We hebben er daarom ook flink publiciteit aan gegeven. Op Facebook werd er enthousiast gereageerd en een aantal bedrijven was blij met extra capaciteit op de pont.

Voor mijzelf is het wat lastig om elke dag vanuit Amersfoort op de fiets naar Amsterdam te gaan. Wel kies ik zoveel mogelijk voor het openbaar vervoer. En van het station naar huis ga ik op de fiets. Tijdens de actie A10 West Dicht? Ga toch fietsen! heb ik een speed pedelec getest in Amsterdam. Ik was direct erg enthousiast. Met gemak haalde ik de 48 km/ uur en het is veel fijner reizen dan met een brommer of auto.

Steeds opzoek naar nieuwe mogelijkheden om de automobilist te bereiken

Als omgevingsmanager ben ik er verantwoordelijk voor dat het verkeer zo goed mogelijk blijft doorstromen op de omleidingsroutes in de stad en op de rijkswegen. Ik heb gemerkt dat het het héél lastig is om automobilisten zover te krijgen dat ze de auto laten staan en de fiets pakken. Maar dat mag nooit een reden zijn om het als project niet aan te bieden. Wat altijd van groot belang is, en we ook tijdens dit groot onderhoud weer terug zagen is dat we goed naar de omgeving moeten blijven kijken en steeds moeten zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de automobilist te bereiken, naast wat we al gewend zijn te gebruiken.

Want het lukt niet altijd: zoals gisteren tijdens de avondspits was het bijvoorbeeld extra druk vanwege het mooie weer én de mensen die na de vakantie weer naar hun werk gaan. Als er dan ook nog verschillende incidenten zoals meerdere pechgevallen optreden, dan zie je dat de wegen vast staan. Dat is enorm balen natuurlijk als je in vakantietijd in zo’n file staat.

Ik adviseer weggebruikers daarom ook: reis zoveel mogelijk buiten de spits en kijk of de fiets of OV een optie voor je zijn. Het is nog even afzien, maar over een paar dagen ligt de A10 West er weer in topconditie bij. Meer informatie over de werkzaamheden aan de A10 West lees je op de website van Rijkswaterstaat