Uit de Update van Beter Benutten:

beter-benutten

De FietsCoalitie gaat fietsen in Westpoort en Zaanstad leuker en aantrekkelijker maken. Vertrekpunt is om fietsen op allerlei manieren te belonen en samen met de community meer mensen op de fiets naar het werk te krijgen. Hiervoor start op 24 maart een campagne.

Het is druk op de weg naar Westpoort en Zaanstad, met name in de spits. Het merendeel van het woon-werkverkeer, waaronder van en naar het kantorengebied Sloterdijk, pakt de auto, terwijl ze op minder dan 7,5 km van het werk wonen. En juist 7,5 km is de perfecte fietsafstand! Met de opkomst van de e-bike is zelfs 15 km goed te doen.

Uit onderzoek blijkt dat reizigers op deze routes veelal door gewoontegedrag de auto blijven gebruiken. Daarom zet de FietsCoalitie zich in om woonwerk-verkeer te verleiden vaker met de fiets te komen. Want waarom zou je 20 minuten in de file staan, terwijl je de 7,5 km binnen 25 minuten op de fiets kunt afleggen? De campagne die in maart start is hiervoor de aftrap.

Aanpak Fietscoalitie met defietscoalitie.nl, app Ring-Ring en fietsreparatiezuil
De fietspaden in dit gebied zijn heel comfortabel, breed en hebben nog veel ruimte. De FietsCoalitie wil dit reizigers laten ervaren door hier een routebeleving aan toe te voegen en de gebiedswaardering een boost te geven. Daarnaast komen er door de FietsCoalitie allerlei gemakken en voorzieningen bij. Van nieuwe fietspaden, tot een beloningssysteem voor nieuwe fietsers. En op de nieuwe website www.defietscoalitie.nl is nu ook alles te vinden over fietsen in dit gebied.

Een andere belangrijke trigger om reizigers over te halen regelmatig de fiets te pakken is de app Ring-Ring (zie ring-ring.nu). Die meet fietskilometers van deelnemers en zet deze om in kortingen of donaties aan een goed doel. De app voegt zo een competitie-element toe aan het dagelijkse fietsritje voor woon-werkverkeer.

Een voorbeeld van een extra voorziening is de fietsreparatiezuil die bij een cafetaria centraal in het gebied komt te staan. Cora van cafetaria Hembrug: “Dit is een geweldige service, omdat veel mensen hier aankloppen met een lekke band. Mensen kunnen met de zuil altijd hun band plakken of kleine reparaties uitvoeren, ook als wij dicht zijn.” Cora is eveneens één van de ondernemers waar fietsers via de app Ring-Ring 100 kilometers kunnen inruilen voor een kop koffie.

Lees het complete nieuwsbricht hier: Beter Benutten Update

De FietsCoalitie De FietsCoalitie