Update fietsprojecten

Binnen Beter Benutten MRA zijn er verschillende fietsprogramma’s actief, zoals op de Zuidas, bij de IJmond (IJmond Bereikbaar), Haarlem Waarderpolder (Beter op Weg) en bij Westpoort/Sloterdijk/Zaandam (FietsCoalitie). De fietsstimuleringsprojecten in Almere en Hilversum trapten net voor de zomervakantie af. Met als doel: meer mensen uit de auto en op de fiets. Na de zomerperiode zijn de campagnes van deze nieuwe projecten en de FietsCoalitie in volle gang. Een overzicht.

Hilversum

Hilversum Fietst! Is een project om inwoners, werknemers en studenten uit de auto en op de fiets te krijgen. Al meer dan 400 mensen doen mee. Via de Ring-Ring® app hebben zij al meer dan 67.000 fietskilometers van, naar en in Hilversum afgelegd. De sponsoring van het eerste lokale goede doel ‘Fietsen alle Jaren’, is dan ook in recordtempo bij elkaar gefietst. Dit project schaft een extra Riksja aan om ouderen weer op een leuke en manier het prachtige Hilversum te laten zien.

Ook werkgevers zijn enthousiast. Op korte termijn laten 51 werkgevers weten of hun bedrijf, en daarmee hun werknemers, gaan meedoen. Verder doen er lokale fietsenmakers in Hilversum mee met de e-bike probeeractie. Werknemers kunnen gratis een elektrische fiets proberen. Immers, je moet het doen om het te snappen.

Deelnemers aan Hilversum Fietst kunnen sparen voor korting op de aanschaf van een fiets of e-bike of fietsen voor cadeaubonnen met een maximale waarde van € 100,-.

Almere

Woon én werk je in Almere? Dan fiets je toch gewoon! Bij de aftrap van deze Ring-Ring® Fietsactie afgelopen juni waren er 11 werkgevers betrokken. Inmiddels doen er 28 werkgevers mee, variërend van 7 tot 1.900 werknemers. Deze werkgevers zijn enthousiast en motiveren hun medewerkers om mee te doen. Hierdoor is het deelnemersaantal de laatste weken flink opgelopen.

Mensen die met de auto naar het werk gaan en ervoor kiezen minimaal twee keer per week op de fiets naar het werk gaan, komen in aanmerking voor een maximale vergoeding van € 150,-. Maar ook mensen die niet in aanmerking komen voor de vergoeding fietsen mee via de Ring-Ring® app, om het lokale initiatief uit Almere te steunen. Alle fietsers van, naar en in Almere hebben bijna het benodigde aantal kilometers (40.000) voor het eerste goede doel bij elkaar gefietst!

FietsCoalitie (Westpoort/Sloterdijk/Zaandam)

Het samenwerkingsverband de FietsCoalitie heeft als doel: méér fietsers en minder files in het gebied Westpoort/Sloterdijk, Zaanstad en Amsterdam Noord. Daarbij willen zij fietsen voor iedereen leuker en prettiger maken. De afgelopen maanden liepen er diverse campagnes: de Kilometervreter, Saens Fietsen en acties rond de zomerafsluiting van de A10 West. Dit leverde veel respons op!

  • 1000 deelnemers in 5 maanden
  • 500 ingevulde enquêtes met uitgebreide informatie over reisgedrag
  • Meer dan 500 mensen die een e-bike konden proberen: voor een dag, voor een week of zelfs voor 6 weken.

Op dit moment loopt de campagne ‘In de hoogste versnelling de file voorbij’ waarin mensen kunnen meedoen met maar liefst 4 acties:

  1. Fiets&Win (fiets in de spits en maak kans op 1 van de 5 e-bikes)
  2. Probeer&Fiets (een week lang gratis op een e-bike)
  3. Fiets&Spaar (voor kortingen en bijdrage aan goed doel)
  4. Doe mee aan het FietsCoalitie onderzoek.